Hustopeče mají nové discgolfové hřiště!

13. 10. 2021 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video

Při procházce po Křížovém vrchu vám do oka jistě padně devět žlutých kovových košů. Neslouží k vyhazování odpadků, ale k populární hře Discgolf. Vyzkoušejte si ho! Hrací disky budou k zapůjčení na našem TICku nebo si vezměte vlastní...


Od června tohoto roku známe vítězné projekty prvního kola participativního rozpočtu, v jehož rámci město Hustopeče uvolnilo půl milionu korun návrhům obyvatel. První z nich, Discgolfové hřiště na Křížovém kopci je již téměř hotový. „Já jsem si discgolf zahrál poprvé před dvěma lety v Kobylí a zaujalo mě to tak, že ho hraji pravidelně. Proto když se otevřela ta možnost podat nějaký návrh do participativního rozpočtu, tak jsem neváhal a zkusil to nabídnout i dalším,“ popisuje navrhovatel projektu Vít Fojtlík.

„My jsme vítězný projekt v průběhu léta připravovali po té projekční stránce, vybírali grafický návrh, odbornou firmu a podobně,“ dodává koordinátor participativního rozpočtu Michal Stehlík.

Odborná firma začala s pracemi o víkendu 8.—10. října a už teď můžete při procházkách po Křížovém vrchu narazit na devět kovových košů a zpevněných vyhozišť. „Cílem hry je dostat se z vyhoziště do koše na co nejméně hodů diskem. Košům se stejně jako v golfu říká jamky a každá jamka má svůj par, tedy počet hodů, na které by se ten disk měl do jamky dostat. Je to opravdu hodně podobné jako v golfu,“ vysvětluje pravidla hry Vít Fojtlík.

Už nyní jsou koše plně funkční, ale do konce října přibudou ještě grafické infotabulky, mapa hřiště a samotné disky na házení. „Ke hře se používají speciální disky pro discgolf, je jich několik druhů. Není vhodné používat frisbee,“ dodává Fojtlík. 

„Chceme, aby bylo hřiště volně přístupné veřejnosti, zahrát si může kdokoliv kdykoliv. Samozřejmě je jen nutné dávat pozor a netrefit někoho, kdo jde okolo. Samotné disky bude možné si zapůjčit na Turistickém informačním centru, případně používat vlastní, není to nijak nákladná záležitost,“ vysvětluje Michal Stehlík.

Discgolfové hřiště však není jediným projektem, který se dočká realizace. „Druhým vítězným návrhem je pás zeleně za ulicí Generála Peřiny a třetím je nové dětské hřiště s parčíkem za sportovní halou,“ vyjmenovává Stehlík.

Pás zeleně se bude realizovat až po zasíťování okolních pozemků a dětské hřiště s parčíkem za Sportovní halou by mohlo být hotové v polovině příštího roku. Ve stejné době by mohl začít další ročník participativního rozpočtu, který by nabídl prostředky na realizaci dalších podnětů občanů. 

„Já budu určitě pro to, abychom i v příštím roce alokovali buď stejnou nebo i vyšší částku, protože ta odezva občanů byla opravdu velká a sešlo se nám spousta skvělých nápadů, proto si myslím, že by byla velká škoda v tom nepokračovat,“ uzavírá Stehlík. -nov-

 

odebírejte přes RSS