Duchové Vánoc naladili diváky na vánoční čas

7. 12. 2021 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Kulturní nabídka v našem městě byla o minulém víkendu opravdu bohatá a v nabitém programu nechybělo ani divadelní představení. S tím přijelo ochotnické divadlo z Boleradic a v místním kinosále tak dokonale navodili vánoční atmosféru.


Představení Duchové Vánoc, se kterým boleradští ochotníci vystoupili, v našem městě někteří mohli vidět už před dvěma lety, kdy si ho u nás střihli poprvé. Setkalo se však s takovým úspěchem, že by byla škola jej nezopakovat. „Pozvala nás produkční Martina Ondrová, abychom ho tu znova odehráli. Zopakovat jsme si to měli už loni, ale to byla bohužel divadla zavřená, tak jsme se dohodli, že to odehrajeme letos. Hustopeče jsou mým rodným městem, pocházím odtud a několik herců je také z Hustopečí, takže se to nabízelo, abychom si zahráli takzvaně doma,“ vysvětluje režisér inscenace, Juraj Háder.

Přestože epidemiologická situace není v posledních dnech příliš příznivá a pro vstup na kulturní akce je třeba dodržet přísné hygienické podmínky, Duchové Vánoc přilákali dostatek divadelních nadšenců. „Diváků jsme čekali míň, kvůli té situaci, která teď je, ale bylo jich dost a byli velmi živí. Já jsem to dneska poprvé mohl sledovat i přímo z jeviště a viděl jsem, jak diváci reagovali. V Hustopečích jsou vždycky dobří diváci, tady se pokaždé hraje skvěle,“ hodnotí publikum režisér.

Představení Duchové Vánoc pojednává o sobeckém a lakomém obchodníkovi Hamounovi, který je postrachem pro celou vesnici. Vlivem vánočního kouzla se však jeho charakter mění k nepoznání a jeho duše je zachráněna. Herci se se svým vystoupením předvedli i na několika divadelních přehlídkách. Letos si z jarní soutěže Hanáckého divadelního máje odvezli několik cen a čestných uznání.

Přesto už herci v současné době hovoří o derniéře. Hra má za sebou přes třicet repríz a hraje se mnohem déle, než bylo původně zamýšleno. „Ta derniéra se původně měla odehrát minulý rok, ale posunulo se to, takže derniéra by měla být příští víkend v neděli v boleradickém divadle, bude se hrát v sobotu a v neděli, tímto bych diváky rád pozval na představení, pokud ho dneska nestihli, ale pro nás to byla trošku derniéra i dnes, protože zatím nevíme, jestli to příští týden odehrajeme nebo ne. Ale pokud ne, tak jsme dnes zažili krásnou derniéru plnou fajn diváků,“ usmívá se režisér Háder.

Hlavní roli Hamouna si v inscenaci střihl – hustopečským dobře známý – Zbyněk Háder, přičemž režie se zhostil jeho syn. Jaké je vyměnit si role a rozdávat rady a pokyny svému otci? „No náročný,“ směje se Háder mladší „taťka je zkušený herec, takže když mu řeknu něco jako režisér, tak ví, co po něm chci, většinou to i udělá, ale samozřejmě se tu střetávají jakési dvě ega, ale jsem rád, že jsem s ním mohl zkoušet, i když jsem se ze začátku hodně bál, jaké to bude, jestli mě bude respektovat, naštěstí mě poslouchá a těším se na další spolupráci s ním.“ -slam-

odebírejte přes RSS