Radní se sešli hned v prvním lednovém týdnu

5. 1. 2022 · 2 minuty čtení
Téma Z města

Záštita pro Sportovní hry pro zrakově postiženou mládež, příprava projektu na rekonstrukci kuchyně v ZŠ Komenského i nabídka na dokumentaci týkající se opravy Penzionu. Radní se sešli hned na začátku nového roku, v úterý 4. ledna. 

Hustopeče budou hostit na přelomu května a června Sportovní hry pro zrakově postiženou mládež. Akce se uskuteční pod záštitou starostky města, Hany Potměšilové. „Ani chvíli jsem neváhala a tuto akci podpořila. Pětidenní sportovní událost je určená pro nevidomé či špatně vidící děti a nabídne tradiční disciplíny, kterými jsou například plavání a atletika, ale i ty speciální, upravené přímo pro hendikepované. Mezi ně patří například goalball, kdy soutěží dvě trojčlenná družstva s ozvučeným míčem, nebo stolní hra showdown, která je obdobou stolního tenisu,“ vysvětlila Potměšilová. Her, jejichž začátek je naplánovaný na 30. května, se zúčastní mladí sportovci z Liberce, Prahy, Plzně, Opavy, Olomouce, Brna a slovenské Levoče.

Rekonstrukce kuchyně se dočká základní škola Komenského. Radní zadali zpracování projektové dokumentace za více než půl milionu korun. „I když je kuchyň funkční, dle doporučení krajské hygienické stanice i revizních techniků je potřeba začít s její obnovou. Na technologiích, vzduchotechnice i vybavení se již podepsal zub času. Připravená dokumentace nám rovněž umožní ucházet se o peníze z dotací na samotnou realizaci,“ doplnil místostarosta, Bořivoj Švásta. 

Podporu od radních získala nabídka na zhotovení projektu na rekonstrukci městského Penzionu v Žižkově ulici. Budova, která si připsala více než dvacetileté užívání, potřebuje výměnu oken, obnovu balkónů, nové zateplení a další opravy. „Zahájení samotné stavby bude závislé na penězích. Pro obdobné bytové domy je aktuálně vhodný dotační titul Nová zelená úsporám. Administruje ho Státní fond životního prostředí ČR, který plánujeme o podporu požádat,“ doplnil k financování Švásta. 

Nová ochranná stěna zpřístupní nádvoří domu U Synků. To je aktuálně uzavřené vinou špatného stavu sousedního objektu, ze kterého hrozí pád střešních tašek. „Aktuálně jsme schválili zpracování projektové dokumentace. Rádi bychom nádvoří otevřeli již koncem března na Slavnosti mandloní a vína,“ řekl Švásta.

Významné osobnosti Hustopečí dostanou ocenění. „Právě v letošním roce si připomeneme uplynutí 450 let od povýšení Hustopečí na město. Při této příležitosti chceme ocenit osobnosti nebo spolky, které město proslavily a zasloužily se o jeho rozvoj a šíření dobrého jména. Na seznamu budeme spolupracovat s výbory, komisemi a dalšími institucemi,“ upřesnila Potměšilová.
-hrad-

odebírejte přes RSS