Narana oslavila první rok svého fungování

20. 7. 2022 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Narana slaví! Dobročinný obchůdek v Kollárově ulici, který si oblíbilo mnoho místních i přespolních, má za sebou první rok fungování. První rok, během kterého se Hustopeče seznamovaly s principy upcyklace, re-use, zerowaste a dalšími alternativními způsoby obchodu a hospodaření.


Dnes už snad v Hustopečích a blízkém okolí není nikdo, kdo by Naranu neznal. Do širokého povědomí se dostala především v posledních měsících, kdy se s pomocí sociálního odboru a vedení města stala centrem pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny. „Začínaly jsme ale opravdu jako čtyři maminky, co mají dobročinný obchůdek, kam lidé mohli přinést doma nevyužité věci, tady jsme je za symbolické ceny nabídly k prodeji a následně výtěžek odesílaly na konto sociálně terapeutických dílen, které sídlí v budově Pavučiny. Postupně se k tomu přidávaly semináře, workshopy a máme v obchůdku i výdejnu lokálních potravin,“ shrnula krátkou historii jedna ze zakladatelek Petra Fekete.

Narana zároveň slouží i jako sklad pro pěstouny nebo zázemí pro maminky na mateřské dovolené. Všechny aktivity dobrovolnic tak ukazují, že Hustopečím přinesly něco, co tu doposud chybělo. „Na začátku jsme žádná velká očekávání neměly. Spíše obavy z toho, jak nás Hustopeče přijmou. Podobné organizace jsou spíše výsadou velkých měst a tady jsme vstupovaly do neznámých vod. Dnes už se ale rozrůstá nejen základna  našich zákazníků, ale i dobrovolníků, kteří nám pomáhají,“ říká Fekete s tím, že se pomalu poohlíží po větších prostorách, kam by se mohly s obchůdkem přesunout.

Gratulanti, kteří se v úterý 19. července sešli na neformální oslavě prvního výročí Naraně přáli další stejně naplněné roky. A na co se dámy z Narany v nejbližší době chystají? „Určitě se těšíme na Sousedský blešák v sobotu 10. září, kde se můžeme potkat, a o týden později 17. září zase tady u nás v Kollárově ulici chystáme první ročník celostátní akce Poznej město jinak. Všechny srdečně zveme,“ těší se Fekete. -nov-

 

odebírejte přes RSS