Kinem zněly lidové písně vokálních čarodějek

15. 8. 2022 · 1 minuta čtení · 4 fotografie · 1 video
Téma Kultura

Hustopečské kino hostilo v pátek 12. srpna v prostorách kinokavárny další z řady hudebních neMalých pátků. Tentokráte s čtveřicí šarmantních dam, jejichž vizáž a temperament působil na posluchače jako magnet.


Babské ucho, jak si vokální soubor říká, není snadné hudebně zařadit. Přestože se věnuje folkloru a lidovým písním, jejich zpracování aranží je velmi odvážné. „Co se týká folkloristů, tak polovina nás nesnáší a druhá polovina nás miluje. Zpíváme lidové písně, ale zpracováváme je po našem, tak, jak je nám blízké a jak je cítíme. Písně, které si vybíráme se nás něčím osobně dotýkají a prezentujeme je pro některé dost netradičně. Řekla bych hravě, odlehčeně. To musíte slyšet,“ směje se zakladatelka a vedoucí pětičlenného souboru Eva Rohleder. 

A slyšet opravdu bylo. Během večera odzpívaly vokální čarodějky lidové písně především z moravského Slovácka. Zabrousily ale i do dalších zemí. Většina repertoáru pochází z prvního a zároveň jediného alba souboru. Vyšlo v roce 2020. „Natáčely jsme ho v době, kdy dvě členky, včetně mě, byly v pokročilém stadiu těhotenství. Moc jsme si přály dokončit jej před porodem, protože jsme věděly, že potom už to bude mnohem náročnější. A taky že bylo. Písně z CD se nějakou dobu často hrávaly v rádiích, ale my samy jsme moc nevystupovaly, protože priority jsme měly někde jinde. Pak přišel navíc Covid, takže jsme toho opravdu moc neodzpívaly. Ale těšíme se, že teď už se to všechno pěkně rozjede,“ těší se charismatická zpěvačka. 

Výrazné aranže písní a jejich originální prezentace se v Hustopečích líbily a vykouzlily v kinokavárně skvělou atmosféru, jak se můžete přesvědčit ve video reportáži. -nov-

odebírejte přes RSS