Mrštíkova ulice ožila sousedským setkáním

19. 9. 2022 · 2 minuty čtení · 10 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Zažít město jinak mohli hustopečští v sobotu, 17. září, kdy Mrštíkovu ulici obsadil spolek Narana s lokáními prodejci a pokusili se vytvořit příjemnou sousedskou atmosféru. To vše pod záštitou stejnojmenných celorepublikových slavností.


Akce Zažít město jinak je celorepubliková iniciativa, kdy v jeden den probíhá téměř 200 akcí po celé České republice. „Když jsme zjistili, že něco podobného je možné organizovat, tak si náš spolek Narana řekl, že je to něco, co bychom do Hustopečí chtěli přinést. Jde o to, že se vybere místo, které běžně k setkávání neslouží, veřejná komunikace, parkoviště, silnice… a ten den se přizpůsobí k tomu, aby se tam lidi mohli sejít, především sousedi a kamarádi a mohli si to místo užít jinak, než jak je běžně používáno,“ přibližuje nevídanou událost organizátorka Petra Fekete.

Dobrou náladu z pocitu hřejivé domácí atmosféry podtrhoval hudební doprovod na kytaru, který se tiše linul celou ulicí. Té mimo jiné dominovaly stánky s lokálními výrobky. „Oslovili jsme místní výrobce a vinaře a nějaké dílny a pozvali jsme je sem, aby přinesli svoje výrobky, pokusili se třeba i něco prodat, máme tu sociálně-terapeutické dílny Radost, se kterými jsme v kontaktu od začátku jako spolek Narana, místní farmářka prodává zeleninu, věnečky a kytičky… a spousty dalších,“ jmenuje prodejce Fekete. Na ulici vznikl také táborák, kde se příchozí mohli zahřát nebo si opéct špekáček.

Organizátoři na facebookové události vybídli všechny návštěvníky k tomu, aby se pochlubili svojí domácí kuchyní a přichystali společný stůl, kam příchozí mohli svoje pochoutky pokládat a podělit se o ně s ostatními. Celá akce se nesla v duchu udržitelnosti, lokálnosti a ekologie. „Povzbudili návštěvníky, aby přinesli něco na společný stůl, a taky aby si přinesli svoje hrnečky a talířky, aby nešlo o akci, kde vznikne spousta jednorázového odpadu,“ přitakává Petra Fekete.

Na své si přišly také děti, kterými se celá ulice jen hemžila. Není divu – program pro ně byl opravdu pestrý. „Oslovili jsme Moniku Studenou, která vede v Hustopečích dětskou skupinu Zvídavý školáček, jestli by byla ochotná a schopná připravit dílničky pro děti, takže děti si tu tvoří něco z přírodnin – zase je to s důrazem na udržitelnost a netvoření odpadu – a taky jsme přinesli hračky pro děti, které nám lidi nosí do našeho dobročinného obchůdku, takže si děti můžou taky pohrát,“ usmívá se organizátorka. 

Ruku k dílu přiložili také účastníci mezinárodního projektu Sustainable me, kteří v Hustopečích díky Erasmu+ strávili déle než týden a vzájemně se obohacovali v zero waste, recyklaci, udržitelnosti a soběstačnosti. -slam-

 

odebírejte přes RSS