Rajhradskou studnu zdobí kovový baldachýn

21. 9. 2022 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Z města

Ve středu 21. září instalovali pracovníci Městských služeb pod dozorem uměleckého kováře Františka Pechora kovový baldachýn na nově opravenou studnu v ulici Svatopluka Čecha. Pumpa bude nadále poskytovat užitkovou vodu obyvatelům, místo se však stane i připomínkou bohaté historie. 


Je ukovaný z masivního železa, váží téměř 400 kilogramů a k jeho instalaci bylo potřeba osmi statných mužů. Kovový baldachýn z dílny uměleckého kováře Františka Pechora ze sousedních Starovic završil rekonstrukci Rajhradské studny v ulici Svatopluka Čecha, kolem které stál před 400 lety bratrský dvůr významného novokřtěnského vůdce Jakoba Huttera. „Byli to velice šikovní řemeslníci, proto jsem při nákresech a výrobě vycházel z jejich fajánse, i když tento konkrétní motiv jsem si vymyslel sám. Své místo má na baldachýnu i dvouramenný křížek. Jedno rameno symbolizuje smrt Ježíše Krista a druhé rameno zase zmrtvýchvstání,“ popisuje své dílo zkušený kovář.

Práce na baldachýnu i ozdobném plotu v okolí studny trvaly přes 4 měsíce. „Všechno je to masiv, se kterým se těžce pracuje, je to klasická kovařina. Jediné čím si dnes pomáháme jsou skryté sváry, které se dříve nedělaly. Tehdejší kováři však pracovali s množstvím tovaryšů, kdežto já jsem na to sám,“ směje se skromný Pechor a dodává, že by se neobešel bez pomoci pracovníků Městských služeb.

Umělecký baldachýn podepírá nová půlkruhová zídka, skrze jejíž průzory lze dohlédnout na místo samotné původní studny. Renovací prošla i pumpa, která bude nadále sloužit obyvatelům jako zdroj užitkové vody. Ale právě až mohutný baldachýn udělal z dříve nenápadného a zanedbaného plácku ozdobu celé ulice. „Je to krása. Do každého díla vždycky dávám kus sebe, takže je radost se dívat na hotový výsledek. Víte, já nepracuji s polotovary, všechno dělám sám a je to náročná práce. Ale stojí za to,“ usmíval se spokojený autor.

V sobotu 24. září bude studna doplněna o poslední prvek, kterým bude pamětní deska Jakoba Huttera. Při slavnostním odhalení nebudou chybět zástupci města ani samotných hutteritů, kteří se do Hustopečí sjedou z celého světa. -nov-

Čtěte také:

odebírejte přes RSS