Své poznatky o zdraví sepsala do 111 knih

11. 11. 2022 · 1 minuta čtení · 4 fotografie · 1 video
Téma Kultura
Během třicetileté kariéry napsala 111 knih o výživě a zdravém životním stylu, které si našly širokou řadu čtenářů. Spisovatelka Jarmila Mandžuková zavítala ve čtvrtek 10. listopadu do městské knihovny, kde s dvacítkou zájemců debatovala právě o těchto tématech. 


K psaní knih se dostala dlouhou cestou. „Začalo to právě před třiceti lety, kdy jsem čekala dvojčata. Lékaři mi však kvůli zdravotním komplikacím zakázali jíst maso, což byl pro mě impuls hledat alternativy. Začala jsem vymýšlet vlastní recepty, které jsem následně i publikovala v časopisech. A takhle to celé vlastně začalo,“ směje se sympatická autorka.

Později absolvovala řadu kurzů a seminářů, a oblast jejího zájmu se rozšířila až do celostní medicíny. „Ono to spolu totiž úzce souvisí. Jídlo sehrává důležitou roli v péči o zdraví, ale není všemocné. Zdravý životní styl je o komplexní péči o tělo i mysl, emoce, jedno bez druhého nelze,“ nechala se slyšet. 

Hlavním tématem přednášky v Hustopečích byla souvislost mezi fyzickým a duševním zdravím. „Je to hlavně o mojí knize Zdraví je v naší hlavě, které vznikala asi pět let. Jedná se o moje osobní zkušenosti, které jsou podložené studiem odborné literatury.“ 

Nejdůležitější myšlenku celé přednášky autorka zkoncentrovala do jedné věty i pro naše diváky. „Každý by se měl snažit o svůj vnitřní klid. Je to o pozitivním myšlení, optimismu, dobré náladě. Takto samozřejmě nejsme nastaveni všichni, ale najít si tu svou cestu k vnitřní harmonii to by mělo být hlavním úkolem každého z nás,“ radí Mandžuková. -nov-

 

odebírejte přes RSS