Na Pálavě jako doma. Jaroslav Cabal nachodil přes 20 000 kilometrů.

9. 3. 2023 · 1 minuta čtení · 11 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Pan Jaroslav Cabal z Hustopečí je muž mnoha zájmů. Vášnivý historik, sběratel známek i nadšený turista. Na pozvání Klubu historie a vlastivědy poreferoval ve středu 8. března v přednáškovém sále kina o svém nejmilejším místě, na kterém posledních devět let trávil téměř polovinu dnů v roce – Pálavské vrchy. 


Nám nejbližší vápencové pohoří pana Cabala doslova pohltilo. „S přechody jsem začal ve svých 60 letech jsem si řekl, že by bylo fajn to ujít šedesátkrát a nakonec to bylo sedmdesátkrát, což je blízko ke stovce. Stovka je ale taková divná číslice, tak jsem to zase postupně zvyšoval, ať jsem během 9 let nachodil před 20 000 kilometrů při 1540 přechodech. Lidé se často diví, proč tam chodím tak často, ale když se podíváte na fotografie, které jsem za ty roky pořídil, tak asi sami uznáte, že se to vyplatí, protože atmosféra toho místa je pokaždé úplně jiná,“ shrnul Cabal.

A zážitků během svých přechodů nasbíral bezpočet. „Těžko se vybírají ty nejlepší nebo nejdůležitější. Bylo toho spousta. Setkání se zvířaty, bouřka, kterou jsme viděli přejít přes jezera, uragán Kyril, při kterém se kousek od nás odlomil kus skály. Bylo toho hodně,“ usmívá se.

Těžko věřit, že k přechodům Pálavy zvládá aktivní důchodce absolvovat i další výlety. A ani s přechody Pálavy rozhodně nekončí. „Pokračuji, ale ve volnějším tempu, protože tělesná schránka v sedmdesáti letech není v takové formě, abych to mohl přecházet do nekonečna. Mám takový cíl vyjít si alespoň 170krát, ale netrvám na tom, že to musím splnit,“ vtipkuje. -nov-

 

odebírejte přes RSS