Při dalším Listování diváci objevili kouzlo národního obrození

26. 2. 2024 · 1 minuta čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Do hustopečské kinokávarny opět dorazilo Listování Lukáše Hejlíka. Tentokrát jeho barvy hájila Karolína Zoe Meixnerová se svou knihou Průvodce literární hysterií 19. století.


Pro mnohé žáky a studenty je ve škole téma národního obrození pouze nudným výčtem autorů, jejich děl a letopočtů. Česká influencerka, propagátorka literatury a autorka knihy Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová však při dalším Listování přesvědčila přítomné diváky o opaku.

Ve své knize zbavila Tyla, Vrchlického, Němcovou či Máchu nudných nálepek a popsala jejich životy tak, jak skutečně proběhly. Její láskou k tomuto období se můžete nakazit také na jejím instagramovém účtu cojezoe_. „Byla jsem úplně normální středoškolačka, která jako asi každý nenáviděla národní obrození. Pak se mi na vysoké škole se mi stalo to uvědomění, že to byli úplně obyčejní lidé, kteří měli mezi sebou různé vztahy a začala jsem to lépe chápat. Myslím, že když si o nich povídáme v kontextu příběhu, tak se k tomu ta láska najít dá,“ popisuje svůj vztah k tomuto období Meixnerová.

Meixnerové v hodinovém představení zdatně sekundoval herec Pavel Oubram. Společně představili velikány našich literárních dějin občas v ne příliš lichotivých příbězích – ani jim se nevyhnuly bouřlivé vztahy, intriky, pomluvy či nešťastné životní příběhy. Kdo patří mezi oblíbence Meixnerové z tohoto období? „Nejoblíbenější je určitě Karel Havlíček Borovský, i když se mi to docela v průběhu času mění, ale myslím, že o něm je potřeba stále mluvit, protože byl velmi aktuální. A kdo není úplně můj favorit? Možná je to Josef Kajetán Tyl – myslím, že bychom si nebyli moc blízcí,“ shrnuje Karolína.

-otah-

odebírejte přes RSS