Menu Hledat

Nový koncept degustace světových vín vinaře nadchl

19. 11. 2021 · 2 minuty čtení · 24 fotografí · 1 video
Téma Víno

Zatímco sobotní výstavy Světového duelu vín se může zúčastnit každý, kdo si zakoupí vstupenku, na odborný seminář, který výstavě předchází, jsou pozváni výhradně profesionální vinaři a sommeliéři z celého Česka. Cílem galadegustace je konfrontace českých a světových vín, porovnávání trendů a diskuse o cílech a prioritách českého vinařství.


Předehrou ke Světovému duelu vín, který ovládne Hustopeče v sobotu 20. listopadu je tradičně galadegustace vybraných odrůd pro české i moravské profesionální vinaře a sommeliéry, při které mohou konfrontovat tuzemská a světová vína. Ve čtvrtek 18. listopadu mohla padesátka účastníků porovnávat vzorky ve třech zvláštních blocích. „V první řadě to budou Rýnské ryzlinky, kdy rozlejeme po dvou vzorcích z Německa, Francie a Rakouska. V druhé etapě budeme podávat výhradně francouzské Pinoty, aby mohli vinaři porovnat jednotlivé teroáry půdy. Na závěr vždy podáváme francouzská vína Grand Cru některé oblasti, tentokrát tedy všech sedm Grand Cru Chablis,“ představil skladbu vín zakladatel a koordinátor Světového duelu vín Miroslav Hrabal.

V letošním roce prošel odborný seminář mírnými inovacemi, aby z něj účastníci vytěžili co nejvíce informací pro svou praxi. „První dva bloky rozlévaných vín jsou anonymní, tak aby účastníci byli nuceni více přemýšlet nad tím, jaký má víno původ, jak s ním vinař pracoval a podobně. Letos jsme také využili spolupráce s Vinohradnickou fakultou Mendelovy univerzity, kdy nám jedna studentka připravila informační podklady ke každému vínu. To vše proto, abychom byli schopni to srovnávat s tím, co jsme schopni eventuálně vyprodukovat tady u nás, a co ne,“ vysvětluje nový koncept prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.

Všemi bloky provedl vinaře Miroslav Hrabal, který vína do Hustopečí osobně přivezl. „Mě prostě těší, když si o vínech můžeme s kolegy popovídat. Rád poslouchám názory vinařů a srovnávám si to s vlastním poznáním. Někdy se shodneme, někdy ne, ale tak to má být. Každý vinař a každé víno je solitér, ale je potřeba to srovnávat, poznávat,“ usmíval se po celý večer Miroslav Hrabal. 

Pořadatelé i účastníci byli s úrovní a odborností letošního velmi spokojeni. „Tuhle potřebu inovací a posouvání se někam dál vnímám i u dalších akcí, ale nejdříve je potřeba, abychom domysleli, čemu všemu mají sloužit, jak by měly vypadat, jaká vína na nich budeme prezentovat, a která tuzemská vína chceme a můžeme dostávat na světovou úroveň,“ bilancuje Martin Chlad.

Všechna degustovaná vína a spoustu dalších odrůd z tuzemska i zahraničí může ochutnat i široká veřejnost – v sobotu 20. listopadu od 10 hodin na Světovém duelu vín v hotelu Amande v Hustopečích. -nov-

odebírejte přes RSS
česky english deutsch