Slavnosti mandloní a vína ve znamení gurmánských zážitků

28. 3. 2018 · 4 minuty čtení · 1 video

Sedmý ročník Slavností mandloní a vína hostily Hustopeče první jarní sobotu 24. března. Krásné slunečné počasí přivedlo do města přes 7,5 tisíce návštěvníků a zástupy mířily i do mandloňových sadů. Program přinesl řadu novinek a hlavní roli hrály mandle a víno.
Na Dukelském náměstí vyrostla gastro zóna plná vůní a chutí, ve které čtyři restaurace (Culinary Club, Sborovna Pub, Amande Restaurant a Restaurace Formanka) nabízely speciální mandlové menu. K ochutnání byl například hovězí burger z vyzrálého podplečí s mandlovou bulkou, kreveta obalená v mandlové tempuře nebo grilovaná panenka na pepři s mandlovými kroketami. Zpestřením programu byly tři kuchařské show, které předvedl šéfkuchař a moderátor pořadu Život z pánve Petr Erin Kováč. „Světem nyní hýbe asijská kuchyně, která inspirovala první jídlo. Recept obsahuje červené kari, mandlové mléko, kokosové mléko a sójové maso, což pro mě není moc typické. K masu jsem se vrátil v dalších dvou show, kdy jsem flamboval vepřovou panenku v mandlovici a připravoval krůtu v kubánském stylu,“ popsal jídla připravená před diváky Petr Erin Kováč.
Restauracím sekundovaly stánky s mandlovými pochutinami a na zapíjení byla místní Hustopečská mandlovice, mandlové pivo i Hustopečské městské víno.
Dopolední program na pódiu byl v režii žáků Základní umělecké školy, dětí z mateřských školek a folklórního souboru Krajcárek.


Oblíbenou stálicí oslav je i soutěž o nej… dezert, který má pouze jedno kritérium: musí v jakékoliv podobě obsahovat mandle. Porota složená ze starostky Hany Potměšilové, místostarosty Bořivoje Švásty a kuchařů Ladislava Mazůrka a Petra Erina Kováče měla nelehký úkol, protože na její zhodnocení čekalo 18 dezertů. „Letošní nabídka je skutečně pestrá a bohatá,“ chválila Potměšilová. „Některé dezerty překvapily vzhledem a některé chutí. Bohužel většinou ty, které výborně vypadaly, neměly vyváženou chuť. Často se objevoval výborný korpus se slabou náplní,“ hodnotil Kováč.
Porota se nakonec jednomyslně shodla na prvních místech. Soutěž vyhrál Adam Dvořák a jeho medové mascarpone s mandlovým krémem, fialkami a malinami. „Základy mých receptů jsou velmi jednoduché a snažím se vycházet ze sezónních potravin,“ vysvětlil Dvořák.
Gurmánský ráz slavností podpořila i soutěž jedlíků. Na sedm statečných čekal v průměru třiceticentimetrový kynutý mandlový koláč a možnost poměřit svoje síly s neporazitelným známým jedlíkem Jardou Němcem. Za mohutného fandění diváků zvítězil favorit Jarda Němec, ale konkurenci měl velkou. „Bylo to docela těžké. Sníst takový koláč jsem už jednou zkoušel, takže jsem věděl, co mě čeká. Nejpyšnější jsem na svůj výkon u Jana Krause, kde jsem vytvořil světový rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec. Za dvě minuty jsem jich snědl 24,5 a měl jsem u toho zavázané ruce,“ vzpomínal Němec. Profesionální jedník prozradil svůj tip na dobré trávení. „Půjdu se projít a koláč zapiju vínečkem,“ dodal se smíchem.
Na milovníky vína čekala zábava v ulici Na Hradbách, kde mělo víno k degustaci připraveno 13 vinařů, dalších sedm bylo na nádvoří renesančního domu U Synků, kde degustaci zpříjemňovala cimbálová muzika, a ve Stálé vinařské expozici bylo k ochutnání Hustopečské městské víno.
Po hodování přišla vhod procházka do mandloňových sadů. K sedmnáctimetrové rozhledně vedly tři různě náročné trasy: De to aj s děckama, Eště se to dá a Tož to nedám. Procházka vedla kolem ranče Valkýra, hustopečského rybníku a Ovčího baru, kde byl rozdělaný oheň. Mnoho návštěvníků si zde opeklo svůj první letošní špekáček.
Během procházky byla nachystaná stanoviště s úkoly a v cíli pod rozhlednou i zasloužená odměna – panák mandlovice nebo pražené mandle a sladkost pro děti.
Na turistických trasách k rozhledně spolupracovalo město Hustopeče s Klubem českých turistů, kteří pojali procházku k mandloním jako svůj letošní první jarní výšlap. „Celou zimu se těšíme na jaro, kdy vyjdeme. K rozhledně jsme šli 12 kilometrovou trasu, ale náš kolega zkusil 26 kilometrovou,“ uvedl člen klubu turistů.
Chladné počasí květům mandloní nepřálo, ale rozhledna poskytovala krásné výhledy do okolí a i tady čekaly na návštěvníky kulinářské zážitky s mandlemi.
Program na Dukelském náměstí vrcholil koncerty české bigbítové skupiny Red Socks Orchestra a slovenské kapely Hrdza inspirované slovanským folkem.
Slavnosti mandloní a vína se letos představily v novém kabátě. Zaměření na gurmánské zážitky bylo reakcí na loňský ročník, kdy Hustopeče také navštívily tisíce lidí a litovaly toho, že nemohly ochutnat mandlové speciality. „Zkusili jsme tuto novinku a samotní jsme nevěděli, jak se koncept povede. V gastro zóně se prezentovaly čtyři restaurace a další tři byly u rozhledny. Myslím, že se to setkalo s velkým ohlasem, protože měly neustále plno. Další novinkou byly kuchařské show Petra Erina Kováče a posílili jsme kulturní program. Akci hodnotíme kladně, cestu na náměstí si našly tisíce lidí a žilo to i v mandloňových sadech,“ hodnotila událost vedoucí marketingu a kultury Jana Hrádková.
Pro ty, kdo nemohli navštívit sedmý ročník foodfestivalu plného mandlí a vína, máme dobrou zprávu: příští rok se v Hustopečích bude opět vítat jaro.

-ves-

www.slavnosti-mandloni.cz

 

odebírejte přes RSS