Jsem vrcholový chodec, říká poutník Ladislav Zibura

25. 10. 2016 · 2 minuty čtení · 3 fotografie
Téma Zábava

Před pěti lety vyrazil na svou první pouť do věhlasného Santiaga de Compostela. Byl krátce po maturitě, potkával lidi z celého světa, zjistil, že chodit pěšky se dá daleko a rozhodl se, že vyzkouší putovat i na jiných místech světa. O svých zážitcích vyprávěl v pátek 21. října v hustopečském kině čtyřiadvacetiletý Ladislav Zibura.

„Rok po první pouti jsem se vypravil z Českých Budějovic pěšky do Říma, pak jsem podnikl pouť z Jeruzaléma, napříč Tureckem a Izraelem. A letos jsem prošel Nepál a kus Číny,“ vyjmenovává novodobý poutník, kterého turistické cíle nezajímají. Na poutích nejvíce oceňuje právě to, že pozná skutečný život lidí.

„Největším překvapením pro mě jednoznačně bylo Turecko. Nevěděl jsem, co od něj očekávat. Lidé mě od samého začátku zahrnuli takovou pohostinností, že se mi to nepřihodilo nikde jinde na světě. Polovinu všech nocí jsem strávil u cizích lidí doma, dávali mi jídlo a chovali se ke mně ohromně srdečně. Turecko je místo, kam se chci vrátit. Na to vzpomínám moc rád,“ svěřuje se muž, který za den ušel nejvíc 90 kilometrů. Ideál je ale podle něj tak 35. V Nepálu zvládl méně, země je totiž kopcovitá.

„Putování je jedna velká krize. Jsem neustále ztracený, mám hlad, nevím, kde budu spát. Provází ho ohromná nejistota. Ale na to se dá zvyknout. Když je mi smutno nebo si připadám osamělý, vyřeším to s místními lidmi. Jdu za nimi a začnu se bavit. To, že chodím sám, mě přinutí k tomu, abych odhodil stud a za těmi lidmi se vydal. Takže nějaké zásadní krize ani neprožívám,“ zamýšlí se Zibura.

Na svou druhou pouť, do Říma, vyrazil s kamarádem. Po dvou týdnech už se ale navzájem štvali a navíc s parťákem po boku nepoznal skoro žádné nové lidi. Samota ho totiž nenutila. „Člověk je od přírody stydlivý. Až když je sám, otevře se světu a lidem,“ myslí si.

Nyní by chtěl Ladislav Zibura vyrazit někam lodí. „Vždycky jsem chtěl být námořník, baví mě zeměpisné objevy Jamese Cooka a Kryštofa Kolumba a rád bych se vydal někam v jejich stopách. Ještě ale vůbec nevím, zda je to v dnešní době možné. Ještě všechno musím zjistit,“ prozrazuje cestovatel své další plány.

Ladislav Zibura už také vydal dva cestopisy a o svých zážitcích z cest pořádá přednášky a besedy. To ho v současné době živí. Dalo by se tak říct, že je profesionálním poutníkem.

(Text a foto: Jana Rozková)

odebírejte přes RSS