Ochotníci k nám přivezli komedie a pohádku

9. 11. 2016 · 2 minuty čtení · 5 fotografí
Téma Zábava

První listopadový čtvrtek začala již 18. divadelní přehlídka amatérských souborů Šmardovo sousedské divadlo. Do nedělního večera byla možnost zhlédnout pět vystoupení ochotníků a nenechalo si ji ujít téměř 350 platících diváků.

Přehlídku zahájil divadelní soubor Osvětové besedy Velká Bystřice

Do Hustopečí přijel s hrou Detektor lži. Tato komorní komedie o dlouholetém manželství pobavila mnoho diváků. Představení v podání souboru Osvětové besedy bylo oceněno mnoha cenami. 

Páteční večer pokračoval představením divadelního souboru Kadet Starovičky

Nastoupili na prkna sálu Společenského domu s vlastní hrou Ze života našich stařečků.  „Dneska vezeme takovou hru, je to spíš soubor tří scének, naší vlastní tvorby. Je to ze života stařečků. To, co jsme my, jako děti, prožívaly doma. Loupání turkyně, draní peří, před Martinem, jak se čistí víno, potom zase hromnice, stařečci páleli kořalku, chystalo se na zabijačku,“ uvedla režisérka Anna Haluzová. Hra je ojedinělá tím, že je celá mluvená ve starovičském nářečí. Ochotníci z divadelního souboru Kadet hráli v Hustopečích již po několikáté. 

Na hustopečském podiu nechyběli ani herci z oblíbeného divadelního souboru bratří Mrštíků Boleradice

Jejich prvorepublikové hře Na letním bytě patřil sobotní večer. „Je to komedie o tom, jak chce matka udat za každou cenu svoje dvě dcery. Autor zasadil hru původně na konec 19. století, kdy se řešili problémy češtiny, němčiny a tehdejší politické problémy, což jsme si říkali, že už pro dnešního diváka by nebylo úplně čitelné. Proto jsme posunuli hru do let první republiky, která je taková idylická.  Hlavně máme k dispozici pěkné melodie, které známe třeba z filmů pro pamětníky, takže jsme je využili v naší hře,“ vyjádřila se režisérka Iva Kahounová. Ochotníci z Boleradic se zapojují do celoevropské akce Noc divadel. „Pozvala bych diváky na představení Vojnarky, kterou u nás zahraje divadelní soubor Jiráskova divadla z Hronova,“ zve Kahounová.

O den později byl připraven program pro nejmenší diváky

Divadelní spolek Brumdivoch Brumovice zahrál pohádku O bílé lani. V pohádkové hře se objevilo 12 ochotníků a byla doprovázena hrou na elektrické piano. Brumovické divadlo hrálo poprvé mimo svou domovskou scénu.  

Přehlídku amatérských souborů uzavíral divadelní soubor Podiva při TJ Sokol Podivín

Jejich komedie 5 za jednu pojednává o setkání pěti žen, kdy čin jedné z nich nakonec pomůže ostatním začít konstruktivně řešit vlastní život. V Hustopečích hráli už po několikáté a třeba se zde představí i s další hrou. „Do budoucna už máme rozjetou další věc. Je to Antonín Procházka, to je záruka dobré komedie. Nedávno jsme skončili s Tvojí dcerou ne, teď děláme Přes přísný zákaz dotýkal se sněhu. Je to velice divný název hry, ale je to velice pěkná hra. Je to Procházka, to znamená, že diváci se smějí od začátku až do konce,“ uzavřel režisér Miroslav Ustohal.

-ves-

odebírejte přes RSS