Základní kámen poklepán, stavba Domova pro seniory může začít

28. 9. 2020 · 2 minuty čtení · 12 fotografí · 1 video
Téma Z města

Uplynulý týden přinesl Hustopečím několik radostných oslav. Po kolaudaci podporovaných bytů v Žižkově ulici nebo převzetí hotového chytrého vytápění krytého bazénu došlo na závěr týdne i na slavnostní poklepání základního kamene Domova důchodců, jehož projekt má město vypracovaný od roku 2008. Investici za více než 100 milionů korun realizuje Jihomoravský kraj.


Stavba nového a dlouho očekávaného domova pro seniory v Hustopečích byla odklepnuta Jihomoravským krajem teprve v lednu a v září už má domov svůj základní kámen. K jeho slavnostnímu poklepu došlo v pátek dopoledne, kdy se ceremonie zúčastnil náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Marek Šlapal, náměstek hejtmana pro investice Petr Hýbler, starostka Hana Potměšilová a zástupci stavební firmy. Se stavbou by se mělo začít v listopadu.

„Domov pro seniory bude určen padesáti uživatelům, a to především těm, kteří nemohou zůstat v domácí péči ani s pomocí terénních služeb a už se bez pobytové služby neobejdou,“ specifikuje okruh klientů Marek Šlapal.

Čtyřpodlažní budova bude disponovat 14 jednolůžkovými a 19 dvoulůžkovými pokoji. K dispozici bude mít vlastní kotelnu, prádelnu, žehlírnu, kuchyň, jídelnu a prostory pro ordinaci lékaře a rehabilitaci. Část budovy bude sloužit jako Alzheimer centrum a domov se zvláštním režimem, který bude zahrnovat moderní vybavení. Právě takové zařízení dlouhodobě chybí nejen na Hustopečsku, ale i v širším okolí. „Hustopečský projekt vyhovoval dotačnímu titulu Ministerstva práce a sociálních věcí nejlépe, proto jsme se rozhodli jít do Hustopečí, a také jsme tam dotaci získali,“ vysvětluje výběr našeho města Šlapal.

Domov pro seniory začne růst na krajském pozemku vedle polikliniky, který je už nyní oddělen železnými ploty. „Stavba by měla trvat devatenáct měsíců, chod polikliniky to neomezí, ta bude fungovat, jak má, co omezí, je samozřejmě počet parkovacích míst, protože tu bude stanoviště, a omezený provoz,“ varuje starostka Potměšilová.

Kromě drobných problémů souvisejících s parkováním s sebou však stavba nového objektu nese hlavně příznivé dopady. „Na stavbu čekáme už více jak deset let, kdy ten projekt vznikal. Je to zařízení, které na Hustopečsku chybí a chybělo, protože pojme více jak padesát klientů od těch lehčích postižení až po ty těžké. Čekáme na to celá léta – už, aby to bylo!“ vyřkla nahlas své přání starostka. -slam-

odebírejte přes RSS