Opravená hřbitovní kaple může být památkou roku

24. 1. 2022 · 2 minuty čtení · 10 fotografí · 1 video
Téma Z města

Prošla si několikaletou rekonstrukcí a přestože je již kompletně hotová, stále hledá vhodné využití. Již teď je však jasné, že hřbitovní kaple v Hustopečích bude soutěžit o titul nejlépe opravené kulturní památky Jihomoravského kraje roku 2021.


Hřbitovní kaple z počátku 19. století se v Hustopečích začala rekonstruovat už před dvaceti lety obnovou omítek. V roce 2005 dostala novou střechu a nejvíce péče se jí dostalo v roce 2020 díky dotacím z Jihomoravského kraje. „V roce 2020 jsme získali individuální dotaci ve výši 200 000 Kč, v jejímž rámci jsme realizovali projekty omítek, fasády, oken, dveří, podlahy, elektroinstalace a úpravy okolního prostředí,“ vyjmenovává dokončené práce projektová manažerka Eva Bohutínská.

V loňském roce následovala dotace 150 000 Kč z programu Ministerstva kultury Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Ta kapličce přinesla rekonstrukci výmalby malířských prvků, stěn a stropu. Práce se chopili zkušení malíři Jaroslav a Dušan Hasíkovi z Vrbice, kteří obnovou původní malby strávili osm hodin denně po dobu téměř 3 měsíců. 

„Všechny práce jsme prováděli víceméně pouze z fotografií, původní stav jsme neviděli. Jediný kousek, který se nám podařilo odkrýt nad oknem nám ukázal kousek římsy se zubořezem. Podle něj jsme tedy mohli odvodit barevné provedení celé výmalby. Věděli jsme, že tu bylo namalované nějaké sloupořadí se zrcadly, ale třeba hlavice sloupů jsme si domýšleli, protože ani z fotografií úplně nešel zkopírovat ten vzor. Celkově bych odhadoval, že se nám originální malba podařila obnovit asi na 80—90%,“ popsal práce Dušan Hasík.

Hotovo bylo v prosinci a celkové náklady se vyšplhaly na 335 tisíc korun. „Chtěl bych pochválit řemeslníky, protože tady odvedli obrovský kus práce a vůbec to v těch podmínkách neměli jednoduché. Teď už přemýšlíme, k čemu kaple bude dál sloužit. Prvotním záměrem bylo, aby se lidé mohli do kaple alespoň podívat přes průzory ve dveřích, to musíme ještě upravit, protože ty současné průzory jsou malé a nevyhovující. A co bude uvnitř kromě krásné výmalby, to se ještě uvidí,“ přemýšlí místostarosta Bořivoj Švásta.

Jedno je však jisté už dnes – kaplička míří do soutěže Jihomoravského kraje O nejlépe opravenou kulturní památku roku 2021.

Přihlášky se podávají do 4. února a hlasování veřejnosti pomocí zasílání SMS zpráv bude spuštěno v březnu. Naposledy takto hustopečští pomohli k vítězství a 50 tisícové odměně opraveným sochám sv. Ludmily a sv. Pavla z kostela svatého Václava na Dukelském náměstí v roce 2015 a i letos bude město spoléhat na podporou nejen místních. Začátek hlasování bude ohlášen na všech informačních kanálech města. -nov-

odebírejte přes RSS