Ekonomická krize zvyšuje poptávku po městských bytech

12. 1. 2023 · 2 minuty čtení · 1 video
Téma Z města

Už dva roky fungují na Žižkově ulici dva sociální domy pro seniory a osoby v těžké životní situaci. Investici za necelých 35 milionů korun vybudovalo město s pomocí Ministerstva pro místní rozvoj a od svého otevření v roce 2020 poskytly zdejší byty zázemí několika rodinám v krizi.


Protože byty slouží jako poslední záchrana pro těžké sociální případy, musí zájemci o byt splňovat několik podmínek, které jsou pečlivě hlídány. „Hlavní podmínkou je nevlastnit žádnou nemovitost ani podíl na ní, a splnit koeficient příjmů, který nám každoročně posílá přímo ministerstvo,“ snaží se zjednodušit vysvětlování správce městských bytů Michal Vejpustek ze sociálního odboru.

Pronájmy jsou uzavírány na jeden rok a přestože je možné smlouvy prodloužit, účelem je, aby se nájemníci postavili na vlastní nohy a nebrali byty jako dlouhodobě levné bydlení. „Prodloužení není nárokové a svou roli při rozhodování o prodloužení mohou hrát i nějaké sousedské vztahy, porušování bytového řádu, nedovolené přestavby a podobně. V současné době jsme v situaci, kdy právě nebyl prodloužen pronájem několika rodinám, takže máme volné bytové jednotky a posuzujeme všechny žádosti, kterých nám v posledních měsících přibývá,“ vyjádřil se Vejpustek.

Zájemci si mohou zažádat i o další byty, které má sociální odbor k dispozici. Jsou to městské byty v ulici Smetanově, startovací byty na ulici Svatopluka Čecha nebo ubytovna Mostař. „Bytový fond postupně doplňujeme, opravujeme, ale určitě nejsme realitní makléři a byty jsou opravdu poslední záchranou pro obyvatele v krizi,“ upřesňuje.

Přesto je o všechny druhy městských bytů velký zájem. I tak pracovníci sociálního odboru nabádají všechny, kteří se ocitnou v jakékoliv těžké životní situaci, aby se nebáli ozvat. „Vždycky říkáme, že je dobré u nás tu žádost mít, protože situace se může velmi rychle měnit, jak jsme viděli v minulých týdnech. Určitě se nebojte přijít za námi na sociální odbor, my vám pomůžeme vyplnit žádost a poradíme i v dalších věcech,“ vybízí Vejpustek. -nov-

odebírejte přes RSS