Opravená Střelnice byla slavnostně otevřena

23. 3. 2023 · 2 minuty čtení · 14 fotografí · 2 videa
Téma Z města

Téměř dva roky trvala náročná rekonstrukce historické budovy Střelnice v ulici Na Hradbách. Významný objekt by nejspíše čekala demolice, kdyby se nenašly vhodné dotační tituly a ochota památku zachránit.


Celá budova prošla náročným procesem statického zajištění, vybourání patra, obnovy základů i položení nové střechy. „Máme z toho velkou radost, protože cesta byla dlouhá a složitá. Je to krásný pocit ze záchrany budovy, která tu už nemusela být, přesto bude prezentovat historii města,“ těší se starostka Hana Potměšilová a její slova kvituje i vedoucí Muzea a galerie Soňa Nezhodová, podle které je stavba poctou ochráncům města.

Přečtěte si také:

Slavnostně byla Střelnice otevřena ve čtvrtek 22. března a kromě zářivé venkovní fasády a kovaných oken návštěvníky na první pohled zaujala moderně pojatá vnitřní expozice podle návrhu architektky Heleny Strakové. Disponuje interaktivními aplikacemi i herními prvky pro děti. „Tématicky je expozice zaměřena nejen na historii samotné střelnice, ale celkově na historii urbanismu a současně vinařství. Jsou tu repliky střeleckých terčů, kopie veduty města z roku 1720  i Hranačův lis, tedy vinařský lis prvního starosty města,“ uvádí Soňa Nezhodová.

S opravami začalo město v dubnu 2021 a byly spolufinancovány z dotace Ministerstva pro místní rozvoj na regeneraci brownfieldů, náklady se vyšplhaly na 5 734 tis. Kč. Vybavení interiérů za téměř 2,5 mil. Kč pak bylo pořízeno za spolufinancování Evropské unie - Fondu malých projektů, Jihomoravského kraje a rozpočtu města Hustopeče.

Opravený objekt bude v péči organizačních složek Správa a údržba budov a Městské muzeum a galerie. Komentované prohlídky expozice zajistí pracovníci muzea a dále mohou prostory sloužit menším koncertům, přednáškám, degustacím, případně obřadům. „Máme takovou představu, že sami uspořádáme několik menších akcí a zároveň prostory nabídneme spolkům. A po určité zkušební době si stanovíme přesnější pravidla užívání. Budova určitě nebude celodenně otevřená, ale po domluvě by měla být k dispozici všem,“ uvažuje starostka Potměšilová.

Součástí expozice je i dokument o vývoji urbanismu v Hustopečích:

Budova se po rekonstrukci přirozeně stala dominantou vinařské ulice na Hradbách a návštěvníkům bude připomínat bohatou historii města. Zajděte si ji prohlédnout - otevřena bude po celý víkend Slavností mandloní a vína vždy od 9 do 16 hodin. -nov-

FOND MALÝCH PROJEKTŮ

odebírejte přes RSS